Vad har avfuktningsteknik och isolering med varandra att göra? "Om du isolerar för tätt kommer du få problem med fukt och mögel" säger en del. Det kan ligga en viss sanning bakom det uttalandet, men det är inte så enkelt.
För det första är det bra att veta att vi har mögel och mögelsporer överallt omkring oss, både inomhus och utomhus. Det är bara så det är. Oftas kan vi varken se eller lukta det mögel som finns, förrän möjligtvis när det finns såpass mycket mögel att det blir ett hälsoproblem.
I våra tak, väggar och golv kan mögelsporer ligga i träda i flera år, just de platser där vi gärna isolerar för att hålla värmen inne. Det brukar ändå bli små passager där luft vill tränga igenom och då blir isoleringsmaterialet som ett luftfilter – och som med alla luftfilter så samlar de upp damm och andra partiklar. Lägger man till fukt på dessa partiklar så kan det bli ett gynnsamt ställe för mögel och bakterier att växa på.
Men vänta, tänker du kanske, ska inte isoleringsmaterial vara behandlat för att motstå mögelangrepp. Ja. Alla välkända varumärken av isolering har isoleringsmaterial som behandlas med ett antal olika ämnen, från formaldehyd, fenol, harts till olja. Dessa ämnen har en motverkande effekt på mögel, som inte trivs att växa på det. Men pga luftflödet som för med sig damm och olika partiklar så kan det samlas en beläggning som är gynnsam för mögelsporer att få fäste på. Det i kombination med fuktig luft som kan sippra igenom små passager kan snabbt bli en grogrund för mögel.
Det finns faktorer som ökar riskerna för fuktproblem på isoleringsmaterial. Det är temperaturen. Om en stuga eller ett fritidshus stått kallt så sätter sig fukten i materialen. Varm luft bär istället mer av fuktigheten, medan kall luft inte gör det (vilket märks tydligt i t.ex. kondens på bilrutorna nu på hösten). Så kall luft är lika med fuktiga material och kondens, vilket i sin tur är bra för mögel, men inte bra för huset och de som tänkt bo där.
Fördelen med lösullsisolering är att ens hem inte behöver utrymmas eller "ställas av" som den kanske skulle göras vid en större renovering, utan kan fortsätta bebos och hålla en jämn rumstemperatur. Görs dessutom lösullsisolering av ett företag som förstår fukt och mögel, dvs en saneringsfirma.
Om du bor i Stockholmsområdet, Västerås, Enköping eller Uppsala kan du via Saneringsfirma Stockholm komma i kontakt med kvalificerad hjälp med lösullsisoling.
Det finns fler bra sätt att förebygga fukt i sitt hus. Besök gärna Ventilerade Golv Stockholm, där du kan läsa om just ventilereade golv och hur det kan förebygga eventuella fuktskador på ett naturligt sätt.
Läs mer om avfuktningsteknik
Läs mer om mögelutredning