För att erhålla bidrag för isolering behöver du uppfylla vissa krav för energieffektiviserande åtgärder och du behöver inledningsvis ansöka om bidraget. Ansökan behandlas av Länsstyrelsen, som sedan beslutar om du är berättigad till bidraget eller inte. Om du erhåller ett positivt beslut från myndigheten måste du därefter begära utbetalt bidraget.
Du kan ansöka om bidraget om du uppfyller följande kriterier:
Bidraget kan användas för att täcka materialkostnader för specifika åtgärder avseende värmesystem (som t.ex. luftvärmepump) och klimatskärmsåtgärder (som t.ex. lösullsisolering). För att få bidrag för isolering måste du först ha erhållit ett positivt beslut för värmesystemsåtgärder för samma småhus.
Exempel på värmesystemsåtgärder inkluderar:
Exempel på klimatskärmsåtgärder inkluderar:
Observera att du även kan erhålla bidrag för installationen av styrbara värmepumpar och styrbara luft-luftvärmepumpar i kombination med varmvattenberedare eller biobränslebaserad uppvärmning, under vissa förutsättningar. Vidare gäller särskilda regler för bidrag om ditt hus har värmepumpsteknik som är äldre än tio år.
Det finns vissa kostnader som inte täcks av bidraget, inklusive arbetskostnader (här kan du använda ROT-avdraget i kombination med detta bidrag) för genomförande av åtgärderna samt avgifter till myndigheter och domstolar.
Bidraget täcker högst hälften av de bidragsberättigade kostnaderna, med maximalt 30 000 kronor för värmesystemsåtgärder och 30 000 kronor för klimatskärmsåtgärder, t.ex. isolering. För att vara berättigad till bidrag måste de bidragsberättigade materialkostnaderna överstiga 20 000 kronor.
Det finns allmänna krav som måste uppfyllas för att anspråk på bidrag ska vara giltiga:
Beroende på vilken typ av åtgärd du ansöker om bidrag för finns det även specifika krav som måste uppfyllas. Du kan hitta ytterligare information om dessa krav på Boverkets webbplats.
Du har möjlighet att ansöka om bidrag två gånger, en gång för värmesystemsåtgärder och en gång för klimatskärmsåtgärder. Ansökan måste dock ske inom en viss tidsram, vanligtvis inom 4 månader från det att du har påbörjat åtgärderna, dock senast den 1 juni 2025. Om åtgärderna påbörjades mellan den 8 november 2022 och 15 mars 2023 gäller en alternativ tidsfrist. I så fall måste du ansöka om bidrag inom 10 månader från åtgärdernas påbörjan.
Vidare bör du vara medveten om att en åtgärd anses påbörjad när installationsarbetet faktiskt har startat; planering och andra förberedelser räknas inte.
Länsstyrelsen är ansvarig för att handlägga och besluta om bidraget, men ansökan görs via en e-tjänst på Boverkets webbplats. Notera att det inte är möjligt att ansöka om bidrag före den 3 juli 2023.
Efter att du har ansökt om bidrag kommer Länsstyrelsen att utvärdera om du uppfyller kraven för att få bidraget. Det kan hända att du blir kontaktad för att komplettera din ansökan.
Oavsett om du får ett positivt eller negativt beslut kommer du att få ett beslut som anger de villkor som gäller för bidraget. Denna information är av stor vikt för att kunna begära utbetalningen av bidraget.
För att begära utbetalning av bidraget, om du har erhållit ett positivt beslut, måste du skicka in en begäran när åtgärderna är helt avslutade. Hur du gör detta beror på hur du ursprungligen ansökte om bidrag:
Viktigt att notera är att begäran om utbetalning måste göras inom 6 månader efter att åtgärderna har avslutats, dock senast den 1 oktober 2025. Om åtgärderna slutfördes innan du erhöll beslutet gäller en alternativ tidslinje där begäran om utbetalning måste göras inom 3 månader från datumet för ditt beslut, dock senast den 1 oktober 2025.
Åtgärderna anses vara helt avslutade när alla installationsarbeten har färdigställts. För anslutning till fjärrvärmenät räknas åtgärden som färdigställd när anslutningen har genomförts.
Vi har lång erfarenhet av lösullsisolering i Stockholm och närliggande städer och hjälper dig gärna vidare med detta. Ta en kontakt med oss och passa på att utnyttja detta nya bidrag för isolering.