Så mycket kan du spara varje månad – isolering Stockholm

februari 1, 2022

Fler väljer att tilläggsisolera sin bostad. Vi på lösullsisolering Stockholm delar gärna med oss några fördelar och svar på frågor om isolering här. Att isolera har flera fördelar, bland annat 

 • Minskar hemmets energiräkningar
 • Minskar värmeförlusten genom väggar och fönster
 • Ökar hemmets komfortnivå
 • Håller hemmet varmare på vintern
 • Håller det svalare på sommaren

Många upptäcker att de kan isolera eller tilläggsisolera sina hem för en bråkdel av kostnaden för att installera nya fönster eller genom andra investeringar och installationer.

Isolering Stockholm lösullsisolering
Kostnaderna för uppvärmning är höga, därför är det vettigt att isolera för att behålla värmen

Spara pengar med lösullsisolering

Problemet med dålig isolering är att värmen i din bostad sipprar ut, och för att kompensera värmeförlusten så går det åt mer energi för uppvärmning. Energin för uppvärmning är en av de största energikostnaderna i en fastighet – mycket större än belysning, TV, stereo eller köksutrustningen. En välisolerad fastighet sparar den värme som redan finns och ger som bonus ett mindre dragigt hem med en jämnare temperatur.

Hur mycket sparar man på isolering varje månad?

Låt oss säga att du har ett enplanshus på 100 kvm. Energiförbrukningen kan minska med ca 1000–3000 kWh per år, enbart genom att öka isoleringen på vinden från ca 20 till 50 cm. Orsaken till den stora variationen i besparing beror på flera faktorer:

 • Vilken del av Sverige du bor
 • Vilken uppvärmningsmetod du använder (fjärrvärme, luftvärmepump, direktverkande el etc.)
 • Vilken isolering du redan har i dagsläget

Hursomhelst kan du räkna med en minskning av energikostnaderna med upp till 25 %. I december 2021 fick många hushåll en rekordräkning i brevlådan. Flera villaägare med obunden el fick chockräkningar på 15–20 tusen kr. Bara en sådan månad skulle en tilläggsisolering betyda 3–5000 kr mer i fickan. Nu är det förstås ett extremt exempel, men den årliga besparingen går inte att ta miste på. Även med normala elpriser så kommer besparingen sannolikt att ligga på minst 500 kr per månad.

Tilläggsisolera vind Stockholm
Har du tillräckligt med isolering på vinden?

Hur vet jag om jag har bra isolering?

Det kanske inte är så lätt att veta hur mycket isolering som sitter i golv, väggar och tak/vind. Men generellt kan man säga att villor som är från 80-talet och äldre har undermålig isolering. Just vinden är ett idealiskt mål för tilläggsisolering. Värme stiger och därför finns den största förtjänsten att göra rakt ovanför dig.  Om du bor i ett hus med kalla golv går tyvärr mycket av dina pengar rakt ut till kråkorna.

Vilka risker med fuktskador finns om man isolerar?

Eftersom husets klimat förändras när man isolerar finns det några saker att tänka på. Eftersom isoleringen på vinden gör att värmen stannar kvar i bostaden, så sjunker temperaturen på vinden. Om konstruktionen på vinden är sådan att det kommer in fukt så kan den kalla luften i kombination med fukten skapa kondens. Långvarig exponering för fukt kan i sin tur orsaka andra otrevligheter som mögel.

Hur undviker man riskerna med tilläggsisolering av vinden?

För att unvdika problem med fukt och fuktskador på vinden så bör det finnas:

 • Bra tätskikt mellan bostad och vind, som hindrar fukt från bostaden att ta sig upp på vinden.
 • Se över frånluftsventilationen i bostaden. Om den varma och fuktiga luften i bostaden går ut genom välplanerad ventilation, så minskar risken att den letar sig upp genom taket till vinden.
 • Se till att de springor som ändå finns upp till vinden, som dörr eller lucka, har bra tätningslister runtom. Då släpps inte varm/fuktig luft upp från bostad till vind.

En viktig sak att tänka på är att tilläggsisolering kan vara mer eller mindre brandfarlig. Glasfiber- eller stenbaserad tilläggsisolering är mindre brandfarlig än cellulosa, men hursomhelst så är det viktigt att tänka på brandisoleringen runt skorsten och imkanal.

Luftvärmepump kan räcka vid isolering Stockholm
En luftvärmepump i kombination med isolering kan ge ytterligare besparingar.

Uppvärmning och isolering i Stockholm

Om du funderar på att byta värmesystemet i huset, vänta med det tills efter isoleringen. Det ger dig bättre möjlighet att uppleva det nya klimatet. Och eftersom värmen stannar kvar i fastigheten och du har ett jämnare, varmare klimat kommer du inte att behöva lika kraftfull uppvärmning. Det betyder att du sannolikt kan investera i billigare värmesystem.

Tre korta fakta om lösullsisolering

 • Lösullsisolering går mycket snabbare att genomföra än andra typer av isolering.
 • Isolering med lösull i Stockholm är en miljövänlig isolering. Du kan dessutom välja vilket isolermaterial du vill använda.
 • Det blir mycket mindre spill med lösullsisolering, eftersom man endast sprutar in så mycket som behövs.
 • Lösullsisolering kan även göras i väggar och golv.

Om du bor i Stockholm, Uppsala, Västerås kan du kontakta UAMS AB som är proffs på både lösullsisolering som förebyggande av fuktskador och mögelsanering. Då kan du känna dig trygg med att få ett slutresultat där riskerna med fukt är noga genomtänkta.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu