Fler väljer att tilläggsisolera sin bostad. Vi på lösullsisolering Stockholm delar gärna med oss några fördelar och svar på frågor om isolering här. Att isolera har flera fördelar, bland annat
Många upptäcker att de kan isolera eller tilläggsisolera sina hem för en bråkdel av kostnaden för att installera nya fönster eller genom andra investeringar och installationer.
Problemet med dålig isolering är att värmen i din bostad sipprar ut, och för att kompensera värmeförlusten så går det åt mer energi för uppvärmning. Energin för uppvärmning är en av de största energikostnaderna i en fastighet – mycket större än belysning, TV, stereo eller köksutrustningen. En välisolerad fastighet sparar den värme som redan finns och ger som bonus ett mindre dragigt hem med en jämnare temperatur.
Låt oss säga att du har ett enplanshus på 100 kvm. Energiförbrukningen kan minska med ca 1000–3000 kWh per år, enbart genom att öka isoleringen på vinden från ca 20 till 50 cm. Orsaken till den stora variationen i besparing beror på flera faktorer:
Hursomhelst kan du räkna med en minskning av energikostnaderna med upp till 25 %. I december 2021 fick många hushåll en rekordräkning i brevlådan. Flera villaägare med obunden el fick chockräkningar på 15–20 tusen kr. Bara en sådan månad skulle en tilläggsisolering betyda 3–5000 kr mer i fickan. Nu är det förstås ett extremt exempel, men den årliga besparingen går inte att ta miste på. Även med normala elpriser så kommer besparingen sannolikt att ligga på minst 500 kr per månad.
Det kanske inte är så lätt att veta hur mycket isolering som sitter i golv, väggar och tak/vind. Men generellt kan man säga att villor som är från 80-talet och äldre har undermålig isolering. Just vinden är ett idealiskt mål för tilläggsisolering. Värme stiger och därför finns den största förtjänsten att göra rakt ovanför dig. Om du bor i ett hus med kalla golv går tyvärr mycket av dina pengar rakt ut till kråkorna.
Eftersom husets klimat förändras när man isolerar finns det några saker att tänka på. Eftersom isoleringen på vinden gör att värmen stannar kvar i bostaden, så sjunker temperaturen på vinden. Om konstruktionen på vinden är sådan att det kommer in fukt så kan den kalla luften i kombination med fukten skapa kondens. Långvarig exponering för fukt kan i sin tur orsaka andra otrevligheter som mögel.
För att unvdika problem med fukt och fuktskador på vinden så bör det finnas:
En viktig sak att tänka på är att tilläggsisolering kan vara mer eller mindre brandfarlig. Glasfiber- eller stenbaserad tilläggsisolering är mindre brandfarlig än cellulosa, men hursomhelst så är det viktigt att tänka på brandisoleringen runt skorsten och imkanal.
Om du funderar på att byta värmesystemet i huset, vänta med det tills efter isoleringen. Det ger dig bättre möjlighet att uppleva det nya klimatet. Och eftersom värmen stannar kvar i fastigheten och du har ett jämnare, varmare klimat kommer du inte att behöva lika kraftfull uppvärmning. Det betyder att du sannolikt kan investera i billigare värmesystem.
Om du bor i Stockholm, Uppsala, Västerås kan du kontakta UAMS AB som är proffs på både lösullsisolering som förebyggande av fuktskador och mögelsanering. Då kan du känna dig trygg med att få ett slutresultat där riskerna med fukt är noga genomtänkta.