4 typer av isolering – så väljer du rätt

januari 4, 2022

Det finns många olika sorters isolering, och vilken du väljer beror på var det ska användas, vad du prioriterar och vad din budget är. Här presenterar vi på Lösullsisolering Stockholm 4 olika typer av isolering som är vanliga i Sverige.

1. Mineralull

Mineralull är samlingsnamnet för olika typer av glas- och stenull. Det tillverkas bland annat av returglas, sand och bergarten diabas. Mineralull används som isoleringsmaterial i byggnader, eftersom det är brandsäkert (framförallt stenullen) och har goda termiska egenskaper. Mineralull kan användas för lösullsisolering.

Miljövänlighet: Klassas som miljöfarligt avfall när det kasseras.

Fördelar: Billigt och har många användningsområden. Tål ganska okänslig hantering.

Nackdelar: Eftersom materialet inte inte absorberar eller avger fukt måste man vara noga med luftspalt så att kyld fuktig luft inte kondenserar och skapar fukt- och mögelproblem.

2. Träfiber & cellulosafiber

Träfiber och cellulosafiber är de ledande organiska (naturliga) isoleringsmaterialen idag, med många användningsområden. Vi på Lösullsisolering Stockholm använder även detta för lösullsisolering. Cellulosafibrer består av bl.a. returpapper och tillsatser som förhindrar mögel.

Miljövänlighet: Bra. Det är ett naturmaterial som återvunnits och är i de flesta fall miljövänliga. För att vara på den säkra sidan kan man kolla upp vilka ämnen som använts och undvika de dåliga alternativen.

Fördelar: Bra ljudisolering, låg risk för mögel, bra isoleringsvärde. Till skillnad från mineralull kan trä- och cellulosafiber hantera fukt, både absorbera och avge vilket faktiskt är BRA för det svenska klimatet där det kan skifta mycket från varmt till kallt. 

Nackdelar: Inte lika brandsäker som mineralull. Som naturmaterial finns trots allt risk för mögelangrepp.

3. Cellplast

Som namnet antyder är detta en oljebaserad produkt som framställs av polysturen. Den  används i yttertak, grunder och fasader. Isoleringen består i skivor som har innesluten luft och är enkel att hantera och transportera. Vanligtvis känt som XPS-skivor.

Miljövänlighet: Dålig. Det är en oljebaserad produkt.

Fördelar. Enkel att hantera och transportera. Den är inte i riskzonen för mögelangrepp.

Nackdelar: Pga av att det är en oljebaserad plastprodukt är den känslig för eld. Det gör att man ska undvika att använda den i isolering runt elcentraler, elkontakter och andra brandfarliga platser.

4. Leca-block eller lättklinker

Lera, sand och vatten utgör grunden till detta material som kan användas både i konstruktion och isolering. Leca-kulor har de flesta hört talas om, vilket används som lösfyllning. Men man kan även blanda materialet med cement och tillverka hela block som kan användas i konstruktion av bl.a. väggar.

Miljövänlighet: Ganska dåligt. Även om materialet som så är ett naturmaterial går det åt mängder med energi i framställningen.

Fördelar: Tryckhållfast.

Nackdelar: Inte lika bra isoleringsvärde som de andra alternativen vi nämnt ovan.

Sammanfattning

Det finns även andra mindre vanliga isoleringsmaterial som har sina för och nackdelar. Men dessa fyra är vanligast förekommande. Vilken ska du välja? Det beror förstås på användningsområdet och din budget. Kolla gärna med oss på Lösullsisolering Stockholm och UAMS om lösull kan vara aktuellt för ditt hus. Det är enligt oss den mest kostnadseffektiva isoleringsmetod som finns idag i Sverige.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu