5 tips på hur du kan sänka elkostnaderna

december 8, 2021

Energipriserna har varit på rekordnivåer flera gånger om. Vad kan du göra för att sänka elkostnaderna? Vi har samlat några tips, både enkla saker som inte kostar något och som du sannolikt kan göra med det du redan har hemma idag, men även långsiktiga investeringar – t.ex. lösullsisolering – som kan spara dig tiotusentals kronor årligen.

Alltför ofta tänker man på att spara pengar som en engångsföreteelse, men med några små förändringar kan du se till att du alltid sparar pengar. Det är omöjligt att styra det faktum att elpriserna stiger varje år, men du kan styra hur mycket el du förbrukar.

1. Se över belysningen i ditt hem

Sänka elkostnaderna med LED-lampor
LED-lampor, rörelsesensorer och timer kan spara pengar.

Byt till LED-lampor. De är bättre eftersom de håller längre och förbrukar mindre energi. Installera rörelsedetekterande belysning. Rörelsesensorer kan användas på många olika sätt, från att utlösa ett larm till att automatiskt tända en lampa när du går in i ett rum och släcka lamporna när du går därifrån. Använd timer. Ställ in timers för att släcka lamporna efter en viss tidsperiod eller för att dimma dem till en viss nivå. Smarta lampor finns också i många utföranden och har blivit allt mer populära. Det kan förstås kräva lite mer tekniskt intresse, men kan också sänka elkostnaderna.

2. Kontrollera din kyl och frys

Sänk elkostnaderna med rätt temperatur
Hitta rätt temperatur för hållbarhet och energiförbrukning.

Om ditt kylskåp är inställt för kallt förbrukar den mer ström. Därför kan du höja temperaturen en aning. Maten håller bra vid en något varmare temperatur än normalt. Om du tittat på bäst-före-datum på kylvaror så är de beräknade enligt 8° C. Du får givetvis göra en avvägning där, eftersom kallare temperatur förlänger hållbarheten – och matsvinn kostar också pengar. Att frosta av frysen och dammsuga bakom är också två kostnadsfria åtgärder för att sänka elkostnaderna. Det kräver bara lite disciplin.

3. Använd en smart termostat

Smart termostat kan minska elräkningen

Om du har centralvärme kan en smart termostat spara pengar genom att stänga av pannan när du inte är hemma. Detta innebär att pannan bara kommer att köras när du behöver den och den kommer bara att köras i några timmar på morgonen och kvällen.

4. Installera solpaneler

Solpaneler kan sänka dina elkostnader.

Solpaneler blir allt billigare och kan generera tillräckligt med elektricitet för att driva ditt hem. Kontrollera med ditt lokala elbolag om du är berättigad till en skattelättnad eller rabatt. Det bästa med solpaneler är att de kan hålla i årtionden. De är utformade för att klara av väder och vind och har inga rörliga delar.

5. Isolera med lösull

Lösullsisolering i Stockholm

Låt inte värmen försvinna ut till kråkorna. Det enklaste och mest kostnadseffektiva formen av isolering är lösullsisolering. Kostnaden för en rätt utförd lösullsisolering kan betala sig själv på några få år. Och med senaste tidens bergochdalbana på elmarknaden kan det gå ännu snabbare. Hör av dig till en seriös leverantör av lösullsisolering i Stockholm och berätta om just ditt hus så kan du få en bättre bild av dina möjligheter att spara upp till tiotusentals kronor årligen på elräkningen.

Det finns många fördelar med lösullsisolering. Bland annat kommer isoleringen åt överallt, även om det går elkanaler, ventilationsrör, vattenrör m.m. utan att man behöver skära isoleringen i komplexa former för att få det tätt. Det kräver heller inga svåra beräkningar av hur mycket du behöver köpa i förväg. Leverantören kommer, sprutar in exakt rätt mängd, och så blir det inget spill. Miljövänligt och bekvämt, då du inte behöver lagra isoleringsmaterial hemma, eller åka till återvinningscentralen med onödigt spill.

Isolering med lösull utförs mycket snabbare än andra former av isolering. En rätt utförd tilläggsisolering kan sänka dina uppvärmningskostnader så mycket som 25 %! Det allra mest effektiva är om du isolerar vinden men även tilläggsisolering av golv, väggar och snedtak är effektivt. Men som sagt, kolla med de som jobbar med detta så kan du få de bästa råden. Och råden är kostnadsfria.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu