Så kan lösullsisolering förhindra fuktskador och mögel på vinden

maj 13, 2022

Klimatet i Stockholm är kallt på vintern och varmt på sommaren, med en årsmedeltemperatur på cirka 8 °C. Vintrarna är vanligtvis torra, men vintrarna de senaste åren har varit mycket blöta. På våren sker en tydlig övergång från vinter till sommar.

Varje år ser vi effekterna av klimatförändringarna genom  varmare och därmed fuktigare luft.  Skiftningen från varmt till kallt orsakar kondens, vilket i sig inte är något farligt, men i huskonstruktioner kan kondens bli ett stort problem om man inte tar itu med det. Ett bra tips är att lösullsisolera för att förhindra fuktskador och mögel på vinden.

Fuktskada på vinden i Stockholm

Fukt i byggnadsmaterial

Trä och andra organiska byggmaterial byggnadsmaterial kan vara känsliga för fukt som inte transporteras bort. Sporer av mögelsvampar finns överallt i vår miljö, även i väggar, golv och tak. Sporer kan överleva under långa perioder och även några timmar kan leda till betydande skador. Vi rekommenderar att du regelbundet kontrollerar väggar och tak för tecken på fukt. Förutom att kontrollera tecken på fukt bör du också leta efter eventuella läckor. En läcka kan vara en tyst tjuv som orsakar skador utan att ge några varningssignaler. Om du hittar några tecken på fukt eller vattenläckage rekommenderar vi att du kontaktar oss för att diskutera hur vi kan hjälpa till att förebygga och åtgärda problemet.

Fuktproblem på vinden

Fuktproblem kan bli mögelskador, och en kallvind är extra utsatt. När den varma luften stiger upp genom springor och luckor till en kall vind bildas extra mycket kondens. Kraftiga skiftningar i tempereatur på vinden kan orsaka expansion i konstruktionen. Och denna expansion orsakar ytterligare sprickbildning i träet och ännu mer fuktskador. Ett annat problem med kalla vindar är att de också kan blåsa ut värmen från ditt hem. Detta innebär att ditt varma hem kommer att svalna och att fukthalten i huset kommer att börja stiga. Denna stigande fuktighet kan orsaka mögeltillväxt. Det är bäst att täta eventuella sprickor i ditt hem så att fukt inte kan komma ut i det fria.

Förhindra fukt på en kallvind med lösullsisolering

Den enklaste och mest kostnadseffektiva isoleringen på en kallvind är enligt oss lösullsisolering. Lösull finns i många olika material, med lite olika egenskaper. Vissa är mer brandskyddade och andra är mer miljövänliga. Priset och särskilda önskemål om materialets egenskaper spelar in i vad olika husägare väljer.

Avfuktning kan förhindra fuktskador och mögel på vinden.

Avfuktning för vinden

Om din vind redan är utsatt för höga fuktnivåer kan det vara läge att anlita företag för avfuktning. Om du är i behov av avfuktning i Stockholm, Västerås, Uppsala och Enköping kan du kontakta  UAMS som använder professionell utrustning för avfuktning i Stockholmsområdet. De har många års erfarenhet av detta och många nöjda kunder.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu