Temperaturen som minimerar fukt och kondens i ditt hem – experterna tipsar

november 30, 2022

Kondens bildas på fönstren när vattenånga i hemmet inte kan cirkulera ut, vilket innebär att det finns en brist på ventilation. Om du håller ditt hem vid den ideala temperaturen som minimerar fukt så minskar risken för kondens på dina fönster, inklusive fönster och dörrar i vinterträdgårdar. Det kan vara irriterande, särskilt om det finns många vattendroppar som kan störa den vackra utsikten.

Manuell torkning av fönster med mycket kondens
Manuell torkning av fönster med mycket kondens

Tony Adams, pann- och värmeexpert, säger: "Kondens kan bildas på fönstren när temperaturen utanför är mycket kallare än temperaturen inomhus."

Varför undvika kondens och fukt?

"Detta är vanligare under höst- och vintermånaderna, då hushållen tenderar att sätta på värmen på grund av det kallare vädret."

Få hjälp med fuktskador och mögelproblem i Stockholm

"Även om fönsterkondens i sig inte är något problem kan det leda till allvarligare fuktskador och mögelbildning. Detta kan orsaka/försvåra hälsoproblem, hota bostädernas grundläggande struktur och i slutändan minska fastighetens värde."

"I många fall byggs kondens upp när temperaturen i bostäderna fluktuerar drastiskt. Till exempel om du låter dina värmeelement vara avstängda hela dagen och sedan sätter på dem på hög effekt på kvällen när du kommer hem. Detta beror på att temperaturen snabbt byggs upp på insidan, vilket innebär att när vattenånga i luften kommer i kontakt med de kallare glasrutorna förvandlas den till kondens."

Så här minimerar du risken för kondens och fukt

Om du vill spara pengar på dina värmeräkningar är det bäst att hålla en jämn och behaglig temperatur i huset hela dagen, i stället för att höja värmen på morgonen och sedan sänka den igen. Experter rekommenderar att värmen hålls mellan 15 och 17 °C, snarare än att den sätts på mycket högre temperatur.

På så sätt kan ditt hem nå en jämnare temperatur, vilket förhindrar att vatten bildas på fönstren. Denna teknik har också visat sig minska energikostnaderna på lång sikt, eftersom bostäderna håller en mer hanterbar temperatur i stället för att fluktuera mellan extremerna för kallt och för varmt.

Ytterligare sätt att minimera fukt i hemmet

Det är också viktigt att minimera fukt i hemmet, och våta kläder bör undvikas i möjligaste mån. En expert sa att man bör undvika att torka kläder på en varm radiator eftersom den släpper ut (avdunstar) fukt direkt.

Torktumlare och bra ventilation bildar mindre mängd fukt än att torka på element.
Torktumlare och bra ventilation bildar mindre mängd fukt än att torka på element.

Även om torktumlare kan vara dyra med levnadskostnaderna just nu, kommer användningen av en sådan att minska mängden fukt i ditt hem om du har ventileringen korrekt inställd.

När du har ett bad kan du hålla kondensen till ett minimum genom att sätta kallt vatten i badet innan det varma, detta kan avsevärt minska mängden ånga i ditt badrum.

Det är inte bara badrummet som bildar fukt – när du lagar mat i köket bör du använda lock på dina kastruller för att hålla fukten i rummet till ett minimum (vilket även sparar energi) och du bör även öppna fönstret eller använda en fläkt om du har en sådan.

Man kan inte eliminera fukt i sitt hem helt, och till och med andning släpper ut fukt i luften, så det rekommenderas att ta bort kondensen manuellt vid behov.

Detta inkluderar att använda en fönsterdammsugare för att suga upp överflödigt vatten. Ett billigt alternativ är att använda en vanlig fönsterskrapa och en gammal handduk för att få samma effekt.

Ibland behövs professionell avfuktningsteknik. Läs mer om det här.

Tillbaka till nyheter

Vill du bli kontaktad?

JOUR DYGNET RUNT HELA ÅRET

Stockholm med omnejd
0200-77 55 77
crossmenu