Ekonomi, miljö och trivsamt boende är de tre stöttepelarna när man diskuterar tilläggsisolering. Det är starka faktorer för att verkligen ta tag i de olika möjligheterna som finns och lösull är helt klart en av produkterna man ska lägga på minnet.
Ekonomiskt har man stora möjligheter att spara in på sina uppvärmningskostnader vare sig det handlar om el, fjärrvärme eller egen eldning av olja, pellets eller ved. Det spelar ingen roll med vad eller hur man får sitt boende varmt och trivsamt, alla energisparande åtgärder är bra för miljön. Miljön kan ses i flera olika perspektiv, till exempel ett globalt perspektiv där man tar hänsyn till uppvärmningen av hela vårt jordklot och allt vad det innebär och medför i naturkatastrofer och svårare livsvillkor. I det lilla miljöperspektivet så är det oftast er egna upplevda inomhusmiljö man pratar om, en behaglig värme väl fördelad i huset, en värme som stannar i ett dragfritt hus vilket ger en ombonad känsla. En tilläggsisolerings ger ett minskat uppvärmningsbehov och ger även en bättre ”arbetsmiljö” för de som eldar själva, man slipper helt enkelt att elda lika mycket och kan minska på det arbete det innebär att ha ett lager av pellets, ved eller olja.
Läs om att isolera vind, golv och väggar i Stockholm.
När man pratar tilläggsisolering så börjar man alltid att titta på hur det ser ut uppe på vinden och närmast taket. Värmens förmåga att stiga uppåt, och så att säga värma kråkorna som bor på taket, är vida känd och de som tar sig an den oftast ganska enkla uppgiften att tilläggsisolera sin vind får en direkt respons, och känslan av ett lock som innesluter värmen infinner sig omgående. Här använder man olika typer av isolering, på gammalt sätt användes sågspån, när man bygger nytt är det ofta fiberisoleringen som gäller och många förespråkar lösullsisoleringen som ett enkelt sätt att tilläggsisolera – som ett komplement och i efterhand. Detta sätt att isolera är effektivt och utan större åthävor och det kräver inga större ingrepp i fastigheten.